Agenda
Conferències, xerrades

Cafè científic

Caçadors d'eclipsis de sol
Dijous 10 d'abril del 2014

 


Caçadors d'eclipsis de sol


Àngel Massallé, president de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell


Els eclipsis totals de Sol són uns dels fenòmens més espectaculars que ens ofereix la natura. Hi ha persones que cada any viatgen on sigui per gaudir-ne. Moltes vegades van a llocs civilitzats, però d'altres han anat al mig d'un desert o de l'estepa siberiana. Són veritables caçadors d'eclipsis.


Les sessions de Cafè Científic se celebren el tercer dijous de cada mes, a les 7 del vespre, al Bar de Ca l'Estruch (c/ Sant Isidre 140, Sabadell).


Les institucions científiques de Sabadell conviden la ciutadania a parlar de ciència en un format lúdic.


L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, la Fundació Parc Taulí, la Fundació Bosch i Cardellach, la Ruda, Som Energia i la Unió Excursionista de Sabadell (UES) organitzen aquest 2014, per segon any, el programa de divulgació científica Cafés científics. A Sabadell, ciència. 2014, adreçat a aquelles persones que els agrada parlar i sentir parlar de ciència.


El Bar de Ca l’Estruch i l’Ajuntament de Sabadell col·laboren també en aquesta iniciativa, que permetrà als sabadellencs i sabadellenques debatre en un ambient molt relaxat sobre el microcosmos i el macrocosmos, la cultura de les plantes culinàries i remeieres, els eclipsis de sol, l’evolució de les espècies, l'ús del sincrotró, el càncer de mama, la sostenibilitat energètica o el canvi climàtic.


Cadascuna de les institucions organitzadores, que fan recerca en ciència i/o que tenen com un dels seus objectius afavorir el coneixement de la ciència i dels seus resultats, fa una proposta de cafè científic i convida els ciutadans i ciutadanes a parlar i debatre sobre el tema en un ambient distès.


Amb un cafè, una copa de vi o qualsevol altra beguda a la mà, el que es vol és afavorir el debat científic en el marc dels reptes de la societat actual i dels interessos individuals dels assistents. Entreteniment i rigor, debat i conversa: la ciència en clau sabadellenca.


_______________________________________________________


Els Cafès Científics són una acció de divulgació científica liderada inicialment per la societat civil que es va posar en marxa el 1998 a Leeds (Anglaterra). El format era una evolució dels Cafès Filosòfics que havia iniciat pocs anys abans a França el filòsof Marc Sautet. En ambdós casos, l'objectiu era parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic i escollir espais populars, per atreure les persones que normalment passen per allà i que, tal vegada, rarament visitaven centres de recerca o museus científics.


Des d'aleshores, milers d'edicions de cafès científics i cafès filosòfics han conquerit tot el món, especialment Europa i els Estats Units, però també se n'han celebrat diferents edicions a països com Brasil o Xile, l'Iran o l'Índia, Nova Zelanda, Japó o Sud-àfrica, entre altres. Els Cafès científics de Sabadell s'han unit a la xarxa http://www.cafescientifique.org,

Comparteix: